WEETJES over de brouwerij

Brouwerij Vagebond is opgericht in 2005 vanuit een passie voor ambachtelijke bieren. Vertrokken als hobbybrouwers en na een tussenstap als VOF, sinds 2014 een éénmanszaak.

De vraag van het gevangenismuseum te Merksplas in 2011, om voor hen een bier te brouwen, was het zetje dat we nodig hadden om de definitieve stap te zetten naar een eigen brouwerij.  
Een stille droom, om ooit iets met onze bieren te doen, werd zo werkelijkheid. 
Intussen weten we wat er allemaal bij komt kijken, maar het blijft voor ons een passie die we willen verder zetten.  Hier houden we nog altijd alles zelf in handen, van brouwen tot verdelen.

België, het bierland bij uitstek, zou echt chauvinistischer mogen zijn als het gaat om bier en zijn cultuur. Het feit dat onze biercultuur sinds december 2016 erkend is als Unesco immaterieel erfgoed kan hierin een belangrijke stap zijn.  
Wij willen graag ons steentje hiertoe verder blijven bijdragen!

De bieren van ‘Brouwerij Vagebond‘ zijn sinds 2011 op de markt. Een Vagebond, synoniem voor een landloper of een zwerver, is al decennia verbonden met Merksplas en Wortel.

Tot in 1993 werden ze hier opgevangen, jaar waarin de wet op de landloperij werd afgeschaft en deze mensen, nagenoeg van de één op de andere dag, op straat stonden.
Als hobbybrouwers hebben we destijds bewust gekozen voor de naam “Brouwerij Vagebond”. Op onze etiketten staat dan ook te lezen:
“De Belgische Wet tegen de Landloperij werd in 1866 gestemd en in 1891 verfijnd.
Wie op straat kwam zonder pas of onvoldoende geld om een brood te kopen,
vloog als landloper naar de gevangenis van Merksplas of Wortel.
Deze wet werd in 1993 afgeschaft, omdat arm zijn geen misdaad is.”

Wij blijven dromen …
Het mooie vooruitzicht op een volledig gerestaureerd complex, waarbij deze ‘Koloniën van weldadigheid’ Unesco werelderfgoed kunnen worden, zou zeker versterkt worden met de aanwezigheid van onze brouwerij op de site.
De toerist kan dan genieten van het mooie landschap, zijn majestueuze dreven, de prachtige gebouwen met hun rijke geschiedenis en nagenieten bij lokaal gebrouwen bier.